nedjelja, 4. kolovoza 2013.

Vodopad Kravice


 Vodopad Kravice udaljen je 40 km od Mostara i nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući  veličanstveni vodopad visine od 30 metara. Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, u blizini hodočasničkog mjesta Međugorje, od Mostara ga dijeli tek četrdesetak minuta vožnje, a od autoceste na koridoru 5C, čiji su prvi asfaltirani kilometri već stigli do ove oaze mira i zelenila, svega nekoliko minuta hoda. 

U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, brodić i dvije, u izvornom stilu obnovljene vodenice.

Osim tek izgrađene pristupne ceste, koja je zamijenila stari prašnjavi makadamski put, uređen je parking i šetnica, koja je ujedno i odlična biciklistička staza, te vidikovac i sanitarni čvorovi.
 

U jednom ljetnom danu vodopad zna posjetiti više od 2.000 kupača. Vodopad je posebno atraktivan kada se, takoreći, isparcelizira i napravi više manjih slapova, koji kupačima mogu poslužiti kao tuševi, dok im velike sedrene mase, visoke i do 12 metara, služe kao skakaonice.

U sezoni od petog do devetog mjeseca dokasno uvečer rade i četiri restorana. Ukoliko želite da prenoćite najpraktičnije je da ponesete šator koji je moguće postaviti upravo na Kravicama. U susret će vam izaći i osoblje obližnjeg restorana pa se ne ustručavajte pitati.

 Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km i po cijeni od 35 Eura po osobi (uključujući vodiča, kanu i opremu). Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se stresni ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem.


Izvor: furaj.ba


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.