ponedjeljak, 29. srpnja 2013.

DA PROVRIŠ A vi se žalite: Ovo su najtoplija mjesta na svijetu!

Meteorolozi su dovoljno unijeli panike među naše građane, najavivši maksimalnih 40 stepena Celzijusovih

Međutim, za stanonovke nekih drugih predjela, vjerovali ili ne, 40 stepeni je podnošljiva temperatura, ako se uzmu u obzir vreline koje ih griju. Ova mjestu su najtoplija na svijetu.


Dašt i Lut (Iran) 
U ovom dijelu je 2005. godine, kada je postavljen novi rekord (koji je dugo držala El Azizija) izmjereno maksimalnih 70 stepeni.

El Azizija (Libija) 
Ovaj predio je dugo vremena zauzimao prvu poziciju, što se tiče najtoplijih mjesta, čak od 1922. godine kada je izmjereno 56 stepeni. Ova temperatura je od tada uobičajena za ovaj dio zemlje, a u njemu živi oko trista hiljada stanovnika.

Dolina smrti (Kalifornija) 
Dio koji je najpoznatiji po snimanju kaubojskih fimova, gdje je davne 1913. godine izmjereno 56 stepeni.

Rub Al Kali (Saudijska Arabija) 
U Engleskoj poznato i kao „Prazan kvart“, takođe i jedna od najvećih pustinja na svijetu. Najveća temperatura u ovom dijelu iznosi 55 stepeni.

Tirat Cvi (Izrael)
Mjesto čija nadmorska visina iznosi 220 metara, izmjerila je najveću tempretauru od 54 stepena 1942. godine.

Odnadata (Australija)
U ovom mjestu, gdje nikako ne preporučuju sunčanje, najveća temperatura iznosi 50 stepeni, mada, postoje zapisi da je u Klonsuriju izmjereno i 53 stepena.

Sevilja (Španija)
Ovaj grad se smatra najtoplijim u Evropi, kada je 1881. godine prestigla 50 stepeni, a temperatura se u više navrata približavala ovom rekordu.

Rivadavia (Argentina)
Temperatura kojoj bi, možda, mogla i da se približi i temperatura u našoj zemlji, 47 stepeni, izmjereno je u ovom argentinskom gradu.
Ovoj listi, dodajemo podatak da je 2007. godine u našoj zemlji, tačnije u Smederskoj Palanci, izmjereno rekordnih 44 stepena.

Izvor: Izvor

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.