utorak, 3. rujna 2013.

U susret Oktoberfestu


Oktoberfest u Munchenu, također zvan Wies’n (livada) od strane lokalaca, je najveći festival na svijetu. Svake godine bude oko 6 miliona posjetitelja, i jednako toliko litara piva se popije, kao konzumira i velika količina pečene piletine, kobasica i pereca.
Između ostalih atrakcija, “tečno zlato” je vjerovatno najvažnija stvar na Oktoberfestu.
“Mass”, popularni naziv za litarsku kriglu, koštat će vas između 8.30€ i 8.60€ ove godine.
Pivo će se prodavati u šatorima od 10h ujutro do 22.30 radnim danima, a od 9h do 22.30, subotom, nedjeljom i praznicima.

mood_oktoberfest_maerzen
oktoberfest_0

Evo i nekoliko brojki vezanih za Oktoberfest:

1810 je početna godina Oktoberfesta. Događaj je započeo u Munchenu kada su Princ Ludwig I i princeza Theresa pozvali građane na njihovo svadbeno slavlje na travnjacima pred gradskim vratima. Iako je zabava izvorno održana 12. oktobra, kasnije je produžena i pomjerena na septembar, u nadi za boljim vremenskim uslovima. Moderna verzija počinje 21. Septembra i traje 16 dana.
420 000 Veličina Theresienwiese u četvornim metrima, službenog mjesta održavanja Oktoberfesta, jednaka je veličini 10 Wembley stadiona. Park se sastoji od pivskih šatora, zabavnog parka i brojnih manjih šatora gdje možete kupiti slatkiše, hranu ali i suvenire.
14 Broj velikih šatora koji služe festivalce. Među njima je i Hacker-Festzelt, sa svojim oblakom pri vrhu, i hipodromom sa cirkusnom tematikom, u kojem možete naručiti i sekt (pjenušavo vino), kao i tradicionalne pivske krigle. Niz manjih šatora, kao što je Bodo Cafe, će nuditi i kolače i torte zajedno sa koktelima.
6.000.000 Zapremina piva u litrima koja se popije tokom festivala. Zajedno sa festivalom, dolazi i nekoliko drugih događaja. 21. septembra, konjske zaprege predstavljaju svaku minhensku pivovaru kroz grad. 22. Septembra, je parada strijelaca, okruženih sa živom stokom, bacačima zastava i trubačima. 29. Septembra je open air koncert.
70 visina u metrima novog Sky Fall tornja. Iako je Oktoberfest star više od 200 godina, i dalje se razvija. Ostale atrakcije uključuju ODYSSEE rollercoaster, Cobra vožnju, zabavnu kuću Pirate Adventure.
6 Broj oficijelnih minhenskih pivovara. Najstarija je Augustiner, osnovana 1328. godine. Danas ona ima 8 brendiranih piva, uključujući i 6%tno Oktoberfest pivo, koje se služi isključivo na Oktoberfestu.
 mood_oktoberfest

Za potpuni ugođaj, savjetujemo za djevojke da nabave Dirndl, a za muškarce nezaobilazne Lederhosen (kožne hlače) i karo košulju. Ovo je događaj koji biste trebali doživjeti barem jednom u životu.

Oktoberfest_inside_Hippodrom
Oktoberfest 


Izvor:ona.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.