subota, 7. rujna 2013.

TOP 10: Najpoznatije ulice na svijetu



Ulice koje morate posjetiti kada putujete svijetom...


Champs-Elysées, Pariz

Prestižna avenija Pariza, Champs-Elysées jedna je od najskupljih ulica za život na svijetu. U njoj se nalaze brojna kina, kafići i luksuzne i preskupe trgovine. U zgradama duž ove elegantne avenije smjestili su se većinom poslovni prostori. Avenija se pruža od trga Place de la Concorde do Trijumfalne kapije. Champs-Elysées od 1975. godine. čini i posljednju stanicu popularnog Tour de Francea.

Wall Street, New York

Wall Street je ulica na Manhattanu u New Yorku, poznata jer se u njoj smjestila njujorška Berza ili New York Stock Exchange. Nalazi se u središtu Financijske četvrti. Ime je dobila po zidinama koje su u 17. stoljeću na ovom mjestu sagradili Nizozemci kako bi zaštitili svoje naselje.

Orchard Road, Singapur

Glavna turistička atrakcija Singapura upravo je popularna ulica Orchard Road. Ovo je glavno shopping odredište Singapura. Tu su se smjestili brojni šoping centri, hoteli, restorani, kafići i noćni klubovi. Pripremite se na priličnu gužvu zbog brojnih turista i domaćeg stanovništva koji je posjećuju svakodnevno.

La Rambla, Barcelona

Samo srce Barcelone predstavlja La Rambla, uvijek živa ulica u kojoj ćete sigurno osjetiti katalonski duh. La Rambla vodi od trga Placa de Catalunya sve do Sredozemnog mora i poznatog spomenika Cristophera Columba. Duž ulice koju ćete sigurno posjetiti nekoliko puta prilikom posjete Barceloni, nalaze se brojni kafići, hoteli, suvenirnice, restorani i lanci brze prehrane. Na ulici ćete moći pogledati brojne ulične zabavljače ili kupiti cvijeće u slikovitim cvjećarama. Zbog brojnih turista ovdje se nalaze i brojni džeparoši pa pripazite svoje novčanike.

Hollywood Boulevard

Popularna kalifornijska ulica, Hollywood Boulevard, smjestila se u Los Angelesu. Ulica je proslavljena 1958. godine kada je njezin dio postao Ulica slavnih ili Hollywood Walk of Fame. Ulica slavnih proteže se kroz 15 kvartova slavnog bulevara. U njoj se nalazi niz peterokrakih zvijezda postavljenih na pločniku, koje odaju počast poznatim glumcima, redateljima, producentima, muzičarima i brojnim drugim svjetski priznatim osobama.

Via Montenapoleone, Milano

Radi se zapravo o četvrti koja nosi naziv Quadrilatero d'Oro, a koja se nalazi sjeverno od Duoma. Via Montenapoleone najluksuznija je od svih ulica u Milanu pa tako u njoj svoje prodavnice imaju Armani, Versace, Ferragamo, Ermenegildo Zegna, Moschino i drugi.

Unter den Linden, Berlin

Ovaj prekrasni bulevar u glavnom njemačkom gradu, ime je dobio po lipama koje rastu cijelom njegovom dužinom. Centralni dio bulevara je pješačka zona s brojnim parkovima, igralištima i zelenim površinama. Duž cijelog bulevara naći ćete brojne trgovine, suvenirnice i kafiće. Na zapadnom dijelu bulevar počinje kod Brandeburških vrata i parka Tiergarten, i vodi na istoku sve do Berlinske katedrale. Unter den Linden je najljepše obići laganom šetnjom kojom ćete otkriti brojne povijesne građevine . Prekrasnu ulicu lipa opjevala je Marlene Dietrich.

Lombard Street, San Francisco

Lombard Street se proslavila kao ulica koja ima najviše zavoja na najmanjem razmaku na svijetu. Na njenom najstrmijem dijelu postoji čak osam oštrih zavoja na vrlo maloj udaljenosti. Lombard street smjestila se između ulica Hyde i Leavenworth. Ograničenje brzine na najstrmijem dijelu ceste je 8 km/h!

Via Dolorosa, Jeruzalem

Ulica u Jeruzalemu kojom je Isus hodao noseći križ naziva se Via Doloresa. Danas je posjećuju brojni hodočasnici iako je kroz godine arheoloških istraživanja utvrđeno da je pravi put kojim je Isus kročio bio nešto drugačiji i da je ulica kroz stoljeća mijenjala smijer. Danas na Via Doloresi postoji devet postaja križnog puta. Svakog petka ovom ulicom prolazi svečana procesija koju organiziraju Franjevci.

Causeway Bay, Hong Kong

Causeway Bay (na kineskom Tung Lo Wan) je najskuplja ulica u Hong Kongu. Na njenom mjestu su nekada glavnu riječ vodili ribari, ali su urbanizacija i masovno proširenje obalu pomjerili nekoliko blokova niže. U ulici se izmjenjuju male ekskluzivne prodavnice s ogromnim robnim kućama, poput japanskog Sogo-a na devet spratova.


Izvor:zenskiportal.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.