utorak, 27. kolovoza 2013.

Turističke destinacije predugih naziva



Pojedine destinacije imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega ne biste mogli ništa drugo napisati.

Tako je, naprimjer, Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu – brdo na Novom Zelandu.

Sa svojih 85 slova, ovo svetilište maorske kulture upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao mjesto s najdužim imenom na svijetu. Oni koji imaju problema s njegovim izgovorom mogu ga zvati i skraćeno – Taumata.

U Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu, za ljubitelje seoskog turizma postoji selo sa 58 slova u nazivu – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Nešto sjevernije, u Finskoj, turisti mogu posjetiti močvarno područje Ateritsiputeritsipuolilautatsijanka koje se nalazi nedaleko od arktičkog kruga.

U Holandiji može se obići živopisno selo Gashelterboerveenschemond, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od gradića Gashelternijveenschemond.

I u Sjedinjenim Američkim Državama postoji mjesto s nemogućim nazivom. To je jezero – Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg koje se nalazi u gradu Vebster, u Masačusetsu.

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein je farma u Južnoj Africi, na 200 kilometara od Pretorije, ali i naziv jedne popularne južnoafričke pjesme.

U Indiji, u državi Andra Pradeš, postiji željeznička stanica Venkatanarasimharajuvaripeta ili Venkatanarasimha Rajuvaripet.

Dok naučite kako da izgovorite njen naziv, vjerovatno ćete stići barem do sljedeće stanice.

 
 
 
Izvor:Agencija Ban / verbalsiti.com
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.