subota, 31. kolovoza 2013.

Najveća pustinjska žurka na svijetu (FOTO)

Burning Man, godišnji umjetnički, muzički i festival svega ostalog, trenutno se održava u Blek Rok pustinji u Nevadi.


Najveći umjetnički festival na otvorenom u Sjevernoj Americi održava se po 27. put, a ove godine očekuje se posjeta 68.000 ljudi.

Opisan kao “eksperimentalna zajednica” obuhvata brojne žurke, performanse s vatrom, maskembale i izvođenje strastvenih plesova u zoru.

Organizatori ističu da je na posjetiocima da odluče šta je to Burning Man.

Događaj ove godine je već najposjećeniji u istoriji, budući da je prvog dana festivala u pustinju došlo 55.000 ljudi, a toliko posjetilaca je prošle godine bilo na vrhuncu događaja.

Beta / AP Photo/The Reno Gazette-Journal, Andy Barron

U pustinji su za ovu priliku umjetnici napravili privremeni grad sa 15 ulica, a Man Base, skulptura koja predstavlja cijeli festival i tradicionalno se pali posljednjeg dana, ove godine je veća nego inače.

Tema je bila “Kult Kargo” i fokusirana na čudno biće po imenu Džon Frum.

“Poznat je po mnogim imenima; Džon Frum, Kverzalkoatl, Oziris, ‘Bob’”, piše na sajtu.

Beta / AP Photo/The Reno Gazette-Journal, Andy Barron

“Njegova darežljivost je neograničena, njegovi motivi van naše spoznaje. Međutim, tokom svih epoha, širom svijeta, sve priče se slažu: jednog dana će se vratiti sa velikim poklonima.

Naša ovogodišnja tema postavlja tri pitanja; ko je Džon Frum, odakle je zaista, i gde na svemirskom brodu Zemlji, svi mi idemo?”

Ulaznica na festival košta 650 dolara.

Beta / AP Photo/The Reno Gazette-Journal, Andy Barron

To nije visoka cijena za hiljade hipika, muzičara, umjetnika i plesača koji istražuju granice svoje kreativnosti tokom nedelju dana.

Novac na festivalu nema nikakvu vrijednost, budući da svi učesnici razmjenjuju dobra i poklanjaju hranu.

Svi gosti se obavezuju da poštuju deset principa: radikalnu inkluziju, poklanjanje, dekomodifikaciju, radikalnu samostalnost, radikalno samoizražavanje, društveni rad, građansku odgovornost, neostavljanje tragova, učestvovanje i nemješanje.



Izvor:



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.