subota, 17. kolovoza 2013.

Film u službi turizma - inspirativne destinacije za filmofile – generator razvoja turizma


 Inspiracije za putovanja su svuda oko nas, a veliki je broj onih koje na upoznavanje novih meridijana nadahnjuju najveći filmski hitovi. Spisak filmova i filmskih lokacija koje nas mogu podstaći da putujemo je podugačak, a holivudska fabrika snova i maestralna evropska kinematografija nas ne prestaje inspirisati na putovanja nekim novim hitom, čije nas scene i slikoviti pejzaži  podstiču da ne prestajemo istraživati čudesni svijet oko nas. 



Ova kreativna industrija postaje važna komponenta za razvoj turizma kroz koju se destinacija prestavlja u cijelini, a ne kroz pojedinačne atrakcije. Time predstavlja jedan potpuno nov i drugačiji turistički proizvod. Teško da će se znati koliko je koštala rečenica „Welcome to hotel Splendid, Montenegro“ u kultnom filmu o James Bondu - Casino Royal, i ko je platio, ali marketing za promociju Crne Gore kao destinacije bio je generator razvoja turizma te 2006.godine, i njihovo profiliranje ka elitnom turizmu i bogatijoj klijenteli, sa posebnim zahtjevima – od kockarnica do luksuznih marina.

Zemlje koje su vjerovatno najviše profitirale od velikih filmskih hitova su Velika Britanija i Novi Zeland. Velika Britanija je postala omiljena destinacija mnogih filmofila zahvaljujući proslavljenim naslovima poput: Hrabrog srca, Gorštaka, Gordosti i predrasuda, Harija Potera i svih njegovih nastavaka. Londonski bogataški kraj Noting Hil sa svojom ulicom Portobelo Roud postao je izuzetno posjećen od strane turista koji sa sjajem u očima i fotoapratima u rukama hrle da pronađu prepoznatljiva plava vrata i simpatičnu knjižaru u kojoj je Hugh Grant sreo Juliju Roberts. Naravno, riječ je o romantičnoj komediji Notting Hill koja i danas, desetak godina kasnije, sve ljubitelje ovih glumaca inspiriše da prilikom posjete Londonu obavezno obiđu i ovaj kraj.

Ipak, Velika Britanija za najveću popularnost stečenu na filmu može da zahvali junaku i djece i odraslih podjednako - Hariju Poteru. Ovaj naučnofantastični roman spisateljice JK Rowling je nakon ekranizacije postigao nevjerovatan uspjeh koji se nastavlja iz godine u godinu sa novim nastavcima koji su prenešeni na filmsko platno. Neki podaci ukazuju na to da je oblast Nortumberland, na granici Engleske i Škotske, gdje je inače smješten zamak Alnvik sa školom za čarobnjake, samo zbog popularnosti koju joj je film donio od turista zaradila oko devet miliona funti. Da je Hari Poter postao svjetska senzacija govori i podatak da je već nakon prvog dijela veliki broj agencija u Engleskoj organizovao turističke ture kako bi zadovoljili znatiželju ljubitelja ovog adolescenta čarobnjaka. Tako se obilaze Stounhenge, opatija Lekok, Gločesterska katedrala i Oksford u kojima su snimane scene iz prva dva dijela.

Film Mama Mia je na velika vrata vratio uvijek aktuelan, prepoznatljivi i živi ritam vjerovatno najpoznatijeg pobjednika Evrovizije - ABBA-e. Ekranizacija popularnog brodvejskog hita inspirisanog pjesmama švedskog kvarteta promovisala je i predivne predjele grčkih ostrva, koji su mnoge doslovno ostavili bez daha. Najveći dio filma je sniman na grčkim ostrvima Skopelos, Krf i Skijatos. U Velikoj Britaniji je nakon premijere ovog hita nastala prava pomama za organizovanjem vjenčanja na ostrvima ili čak i zakupljivanja cijelih ostrva u pomenutu svrhu. Nadat se da će im ove besplatne promocije i dobra turistička sezona bar malo popraviti finansijsku sliku.

Nepresušna inspiracija za filmske umjetnike Njujork, Doručak kod Tiffanyja iz 1961.godine. Omiljeni film mnogih djevojaka širom svijeta objedinjuje nježnu priču o otkrivanju toga ko smo, o pravoj ljubavi, modu i naravno jedan i jedinstveni- Tifani! Scenario dosta odudara od knjige Trumana Kapotija, ali i dalje u sebi čuva taj Njujork, tu delikatnu, nježnu djevojku i priču o piscu, hroničaru života jedne djevojke i njene bezimene mačke. Ono po čemu svi prepoznaju ovaj film je Oskarom nagrađena muzika Henrija Mansinija i tema "Moon River", kao i mala crna haljina, punđa, biseri i tijara Odri Hepbern, kao i rečenica "I am a very stylish girl".

Vicky Christina Barcelona. Priču o Viki i Christini, Amerikankama koje u vreloj Španiji nailaze na do tada neviđene izazove, strast, fatalizam španske krvi i nemira. Otkrivaju novi grad, u koji su otišle zbog krajnje turističkih doživljaja, a dobile krajnje erotske. Sada već bračni par, Penelope Kruz i Havier Bardem tandem su iz snova koji će dvje američki čedne djevojke uvući u vrtlog strasti zabavan, ciničan i komplikovan, kakav to samo Vudi Alen može da smisli, a nas natjerati, ukoliko to nismo, da odemo do te čudesne Barselone i možda i same doživimo bar djelić te sublimacije osjećaja.

Da ni egzotični predjeli nisu daleko od očiju filmskih producenata potvrđuju dva poznata filma, Pirati sa Kariba i stari klasik Dr No. Priča o neobičnom kapetanu Jack Sparrowu bila bi daleko manje zanimljiva da su umjesto kristalnog mora Dominikanske Republike setovi rađeni u studiju i "ulickani" uz pomoć savremenih tehnologija. Za potrebe ovog filma odabrano je nekoliko lokacija na pomenutom ostrvu, uključujući gradić Samana, Hampsted, Portsmaut. Jedan od mnogobrojnih nastavaka o najpoznatijem tajnom agentu James Bondu, Dr No, sniman je na susjednom ostrvu Jamajka. U Kingstonu se dešava najveći dio radnje, a turisti najčešće obilaze vilu u ulici Kinsejleu kojoj je živio izmišljeni lik Džon Strendžvej, šef obavještajne službe MI6 na Jamajci, kao i Liguanea Club. Iako su mnoge djevojke sigurno potajno željele da i one poput Ursule Andres izađu zavodnički iz okeana, njihova avantura na Jamajci se završila brčkanjem na plaži Lahlin na kojoj je snimljena ova nadaleko čuvena scena.

Tu je I Maroko, koji je postao planetarno slavan nakon što je u svijetu prikazan film za sva vremena - Kazablanka. To je bio početak jednog divnog prijateljstva između turista i ove sjevernoafričke zemlje. "Druženje" se nastavilo uz obilazak Marakeša u kojem je snimljen dio scena iz filma Mumij. Maroko je zahvaljujući svojim starim očuvanim građevinama, pjeskovitom terenu i orijentalnoj atmosferi poslužio i za snimanje scena u filmu Gladijator. Ovaj film je sniman dobrim dijelom u Rimu, ali i na Malti u ruševinama starog utvrđenja Rikasoli. Ova tvrđava je poslužila i za "oživljavanje" drevne Troje za potrebe istoimenog filma.

A našu priču završavamo kultnim filmom Praznik u Rimu. Bio je to prvi američki film u cijelosti napravljen u Italiji. Da nije samo jedan od najromantičnijih filmova ikad, nego da je i na snimanju bilo slično, govori to što je Gregori Pek, prije dolaska u Rim, depresivan zbog razvoda, na snimanju upoznao Veroniku Pasani s kojom je proveo ostatak života. Scene na vespi postale su kultne, a sama prodaja vespi je drastično porasla širom svijeta. Priča o fiktivnoj princezi koja se zaljubljuje u novinara u vječnom gradu punila je kino dvorane i dovodila do suza milione ljudi. Scena u kojoj Odri Hepbern šiša svoju dugu kosu na dječačku frizuru, koja je postati njen trademark, pravi je celuloidni trenutak preobraženja na i izvan ekrana.



Izvor: ženskiportal.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.