četvrtak, 25. srpnja 2013.

Malta, raj na Sredozemnom moru



Malta, mala država bogate povijesti

Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako "štreberski" informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2.

U svibnju, kada se kod nas sunce još uvijek predomišljalo da li će zasjati u punoj snazi, na otoku nas je dočekalo ugodnih 25 stupnjeva. Na Malti je klima idealna. Rijetko pada kiša, a u zimskom periodu bude negdje od 10 do 15 stupnjeva. Iako nije bilo pretoplo, izgorjeli smo nakon nekoliko sati šetnje po otoku jer je UV zračenje jako i zaštita kremom je obavezna.

Malta ima vrlo bogatu povijest. Njom su vladale mnoge "sile" koje su ostavile trag u bogatoj kulturi. I upravo to daje draž ovoj državi. Otok je jako ugodan i topao ne samo zbog lijepog vremena, nego i zbog bijelo-žutih nijansi u kojima su skoro sve građevine. Osjeća se utjecaj i blizina Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom i što je pored malteškog službeni jezik i engleski, a arapski utjecaj je vidljiv u arhitekturi. Mediteran se naročito osjeća u kuhinji. Dosta se jede riba i piju malteška ili talijanska vina. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine daje lokalcima posebnu draž.



Malta, raj na zemlji

Malta ima oko 400.000 stanovnika, besplatno i jako dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nema prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala. Uz sve to imaju idealnu klimu, more koje se na suncu presijava u zeleno plavim nijansama, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike. Djeluje kao raj na zemlji...
Obilazak Malte

Ako ne budete imali previše vremena za istraživanje otoka preporučujem obilazak Malte turističkim autobusom. Na mnogim lokacijama su polasci i uz audio vodiča saznati ćete dosta zanimljivosti i obići većinu značajnih lokacija. Karta uključuje i obilazak luka, tako da prilikom vožnje brodom od oko sat vremena možete vidjeti i najznačajnija pristaništa ovog otoka. Od ovog vodiča možete saznati mnogo zanimljivih informacija kao što je podatak da na Malti ima 365 crkvi.

Valletta, glavni grad Malte

Glavni grad Valletta je ujedno i administrativni centar. Vikendom je grad prilično miran jer su sve radnje zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. Preporučujem obilazak radnim danom ako želite vidjeti centar u pravom sjaju.
Turistički dio Malte s brojnim restoranima, hotelima i barovima je St. Julian. Malta nudi lude noćne provode koji vikendima privlače mnogobrojne posjetitelje, naročito za momačku i djevojačku večer.
Hrana na Malti

Naravno da smo i ovaj put bili u potrazi za ukusnim specijalitetima. Saznali smo da su malteški specijaliteti tuna, hobotnica, malteški zec i pikantne kobasice. Ako posjetite Maltu i volite slatkiše onda morate probati slatko savršenstvo Cinnabon. Poželjet ćete da se možete svaki dan vratiti po taj ukusni specijalitet...

Ako budete u potrazi za doručkom probajte engleski doručak u restoranu Bocconcino, gdje će vas dočekati izuzetno ljubazan i energičan konobar obučen u nogometni dres i oduševljen zemljama bivše Jugoslavije. Na Malti smo pronašli i neobičan sushi restran Gochi s opuštajućom atmosferom, odličnom muzikom i ukusnim sushijem. Preporučujem kolač od zelenog čaja

 Dojmovima bogata dva dana na Malti

S našeg dvodnevnog boravka na Malti vratili smo se puni dojmova i oduševljeni toplinom ljudi i otoka. Fascinantno je kroz što je ta zemlja sve prošla u prošlosti i zadivljujuće kako je kombinacija svih tih utjecaja napravila tako markantnu državu i ponosne i prijatne građane. Malta nije previše osjetila ekonomsku krizu. Na svakom se uglu nešto novo gradi, što je i po malo tužno jer zbog manjka prostora vidjet ćete jednu pored druge predivne stare zgrade uz koje niče novogradnja.

Čini mi se da bi Malta bila zanimljiva i za duži godišnji odmor jer nudi lijepe plaže, divno more, mnoge znamenitosti koje se mogu obilaziti, ukusnu hranu i dobar noćni život.

Bilo je ovo divno, kratko, ali sadržajno i zanimljivo iskustvo.



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.