četvrtak, 25. srpnja 2013.

Kako izbjeći crijevne zarazne bolesti na putovanju

Kako izbjeći bolest i ne pokvariti doživljaj odmora

Putovanje u egzotične zemlje donosi mogućnost zaraze nekim od uzročnika crijevnih zaraznih bolesti. Slabije higijenske navike u tim zemljama i neotpornost turista na uzročnike na koje je većina stanovnika tih zemalja otporna mogu pokvariti ugodan godišnji odmor.

Svaki dio svijeta ima svoje uzročnike bolesti na koje se ljudi koji tamo žive s vremenom prilagode i postaju otporniji na njih. No turist koji se prvi put s njima susreće može razviti bolest.

Ja sama sam prilikom posjete jednoj afričkoj zemlji uspjela uhvatiti crijevnu virozu, srećom ne tešku, unatoč mojoj struci i unatoč tome što sam poduzela sve mjere zaštite koje sam znala. Zbog toga sam odlučila navesti neke korisne putne savjete kojih bi se trebali držati prilikom putovanja kako ne bi nekoliko dana bili vezani u svojoj hotelskoj sobi.

Ovdje ću govoriti o općim higijenskim mjerama zaštite kojima smanjujete mogućnost zaraze. O potrebi cijepljenja protiv određene zarazne bolesti potrebno se prilikom planiranja putovanja raspitati kod nadležnog liječnika ili u Službi za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo.
Nekoliko putnih savjeta koji vam mogu uljepšati godišnji odmor

Crijevne zarazne bolesti se prenose prljavim rukama ili predmetima i zaraženom ili onečišćenom hranom ili pićem. Dakle prenose se bilo kojim načinom kojim uspijete progutati uzročnika zaraze. Kako bi smanjili mogućnost zaraze držite se sljedećih načela.

Prije putovanja u zemlju opskrbite se s nekoliko paketića vlažnih maramica za pranje ruku ili gelom ili tekućinom za suho pranje ruku, kao i s nešto wc papira ili maramica za intimnu njegu.

Bila sam neugodno iznenađena kada sam na dvodnevnom safariju Afrikom shvatila da ni jedan kafić u koji smo stali da se malo odmorimo od puta nije imao ni toaletni papir, ni sapun za pranje ruku, a neki čak nisu imali ni umivaonik. O mirisu koji se širio zrakom neću govoriti.

Često perite ruke.

Kako ne bi bilo zabune - ruke bi bilo poželjno prati prije i nakon jela, prije same pripreme hrane, nakon obavljenog toaleta, povremeno prilikom boravka u napučenim turističkim odredištima. Ne zaboravite da se crijevne zarazne bolesti prenose prljavim rukama i predmetima i da uzročnici zaraza mogu neko vrijeme preživjeti na onečišćenim predmetima. Predmeti koje tisuće turista i lokalnih stanovnika svakodnevno dotiču sigurno nisu najčišći.

Koristite kupovnu vodu. Brojne zemlje na svijetu nemaju pitku vodu koja teče iz slavine.

Lokalni stanovnici možda i piju vodu ali oni su na takvu vodu otporni. Mi turisti nismo! Dakle vodu ne bi trebali piti iz slavine čak ni u hotelu!

Izbjegavajte u kafićima tražiti led.

Led u kafićima sigurno nije napravljen od kupovne vode, već od vode iz slavine.

Pripazite gdje kupujete hranu i u kakvim je higijenskim uvjetima pripremljena.

Hrana koja se prodaje na štandu i stoji izložena suncu i muhama sigurno nije najsretniji ručak. Hrana treba biti dobro kuhana ili pečena i svježe pripremljena. Hoteli uglavnom nude sigurnu i turistima prilagođenu hranu.

Prilikom konzumacije svježeg voća i povrća poželjno ga je oguliti i naravno dobro oprati flaširanom vodom.

Ne možete znati tko je i kakvim rukama ranije dirao to voće ili povrće, kako je i gdje bilo skladišteno kao ni u kakvim je uvjetima uzgojeno. Povrće je potrebno svježe skuhati i tek tada konzumirati. Voće ili povrće koje nije moguće temeljito oprati nemojte jesti.

Nemojte jesti hranu koja je dugo stajala izvan hladnjaka.

Hrana se ljeti vrlo brzo kvari i nema potrebe riskirati. Obratite pažnju i na to koliko je dugo hrana izložena u hotelu na švedskom stolu.

Nemojte jesti domaće sladolede i druge mliječne proizvode.

Sigurniji izbor su industrijski sladoledi u originalnoj ambalaži.

U slučaju pojave bilo kojeg znaka bolesti obratite se liječniku.

Nadam se da ćete uz ova načela uspjeti izbjeći zarazu i moći u potpunosti uživati u ljepotama vaše egzotične destinacije!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.